Priser inkl. moms

Välj rätt paddel

Välj rätt längd
Välj rätt blad
Aqua-Bounds olika paddelserier
Aquabounds material och delningar
Översikt av vårt paddelsortiment

Välj rätt längd

När man köper sin tredje eller fjärde paddel börjar man på att veta exakt vilken längd man trivs bäst med med hänsyn till väder, vind och form & storlek på paddelbladet. Då är längdrekommendationer överflödiga och ofta bara föremål för långa diskussioner, eftersom smaken i detta fall är som så många andra gånger som baken. Men fram tills dess att man som paddlare skaffat sig erfarenheten och har provat tillräckligt många varianter för att kunna säga "med det här bladet och fullastad kajak ska jag ha 220 cm", kan rekommendationer och råd komma väl till pass.

Ett gammalt beprövat sätt att välja paddellängd är att man ståendes bredvid paddeln precis ska kunna nå över bladet. Och det är faktiskt inte så tokigt. Visst, det är ett grovt mått, men metoden gör faktiskt jobbet.
Längden man får med denna metod kan sägas vara en allroundlängd för personen. Om man ska paddla kraftfullt med ett stort paddelblad (hög paddelföring, motionspaddling, snabba accelerationer vid surf och lek, göra effektiva styr- och rodertag) kan man gå ner 5 cm i längd från denna allroundlängd. Om man ska paddla på tur med ett långsmalare blad (låg paddelföring, litet vindfång, energisnålt) kan man gå upp 5cm från allroundlängden.

Hur blir det då tillämpat? Jo, jag är 174cm kort. Med metoden ovan får jag en allroundlängd på ca 215cm. Om jag hyr eller lånar en kajak och får en 215cm-paddel i händerna så funkar det fint. Återigen, det är ett grovt mått och faktorer som kajakens bredd, bladets längd/form etc gör skillnad, men det fungerar än dock riktigt bra. Om jag paddlar en paddel med stort blad och hög paddelföring använder jag en 210cm-paddel (metodens 215-5cm). Om jag ska paddla en längre tur tar jag min långsmala turpaddel som är 220cm (metodens 215+5cm).  Som beskrivs ovan så paddlas ett stort blad bäst i längden "allround-5" och ett mindre, långsmalt i längden "allround+5". Men som också nämns så påverkar ex kajakens bred och djup. En bred och djup kajak kräver en längre paddel (fingrarna slår i annars däcket innan paddeln når ner i vattnet), medan en smal kajak tillåter en kortare.
Till toppen av sidan

Välj rätt blad

Ett stort, brett blad ger mycket grepp i vattnet vilket är perfekt för korta snabba turer, motionspaddling eller surf och lek där acceleration är centralt. Ett stort blad ger också bra effekt i styr- och rodertag. För att maximalt utnyttja ett stort blad ska det paddlas med hög paddelföring (brant isättning), utpräglad bålrotation och nära kajakens skrov och ska därför väljas i en lite kortare längd (se "Välja rätt längd" ovan). Exempel på stort, brett blad är Manta Ray och Surge.

Ett mindre, långsmalt blad har inte samma distinkta grepp i vattnet och "slirar" jämfört med ett stort, brett blad och kräver därför en högre paddelfrekvens för att kajaken ska hålla samma fart. Men, på längre turer med last, sjö  och vind är det energisnålare att paddla lätt med högre frekvens. Lite som att växla ner en cykel i uppförsbacke. Ett långsmalt ska paddlas energisnålt med låg paddelföring och ska därför väljas i en lite längre längd (se "Välja rätt längd" ovan). Exempel på långsmalt turblad är Eagle Ray och Swell.

Om man inte är så stor och stark kan ett litet blad vara ett bra val. Fördelen är förstås ett mjukare grepp i vattnet, men också mindre vindfång. Exempel på små blad i Aquabounds sortiment är Sting Ray och Spindrift. Båda dessa blad är små och långsmala och tänkta att paddlas lågt och väljas med ett lite längre skaft (se "Välja rätt längd" ovan). Sting Ray finns också med ett smalare skaft för att passa mindre händer Sting Ray smalt skaft. Om skaftet är för tjockt för handen så fingrarna inte når riktigt om, måste man hålla hårdare vilket är tröttande.
Till toppen av sidan

Aqua-Bounds olika paddelserier

Vår paddelleverantör Aqua-Bound delar in sina paddelmodeller i tre serier: Performance, Touring och Recreational.
Performance är Aqua-Bounds finaste paddelserie. Med skaft i T-700 kolfiber och laminerade blad med skumkärna hålls hög finish och låg vikt. Laminatet i bladen är upplagt för hand och härdat under tryck vilket ger hög styrka och jämn kvalité.   Paddlarna i Performance-serien är delbara och steglöst justerbara i vinkel och 15cm i längd tack vare en smart invändig delningsfunktion kallad PLUS.   Paddlarna i den här serien finns i två materialalternativ: glasfiberblad med kolfiberskaft eller kolfiberblad med kolfiberskaft.

Det finns tre olika Performance-blad: Surge Kort, brett blad som passar fint för hög paddelföring. Ett accelerationssnabbt blad med mycket grepp i vattnet. Swell Långsmalt blad, lämpat för låg paddelföring. Medel grepp i vattnet. Riktigt fin turpaddel med skonsamt grepp i vattnet och litet vindfång. Spindrift Kort, smalt blad för hög eller låg paddelföring. Litet grepp i vattnet. En allround turpaddel. Kanon för mindre paddlare. 

Aqua-Bounds Touring-serie innehåller tre modeller riktigt prisvärda paddlar. Skaften är av kolfiber och bladen är injektionsgjutna i Aqua-bounds egna abX-resin och kolfiber. Resultatet är en lätt, slitstark och förhållandevis styv paddel med en riktig intressant prislapp. Touringpaddlarna är delbara och vinkeln justerbar i 15-graders intervaller. Delningsfunktionen kallas för TLC och är enkel, fältmässig och tillförlitlig.

I Touringserien erbjuder Aqua-bound tre olika blad: Manta Ray Ett kort, brett blad. Lämpat för hög paddelföring. Mycket grepp i vattnet, accelerationssnabb. Perfekt för lek och manövrering eller motionspadling. Eagle Ray Ett lite längre, smalare blad. Passar för låg paddelföring, medel grepp i vattnet. Perfekt som allround turpaddel. Sting Ray Kort, smalt blad. För hög eller låg paddelföring, litet grepp i vattnet. Fin allroundpaddel för tur. Det skonsamma greppet i vattnet tilltalar många mindre paddlare. Finns i en variant med smalt skaft för små händer.

I Recreational-serien finns Aqua-Bounds två prispressade slitvargar. Skaften är i glasfiber och bladen injektionsgjutna i Aqua-bounds egna abX-resin och glasfiber. Slitstyrka som heter duga. Båda paddelmodellerna i serien är delbara med ett så kallat knapplås, justerbart i tre lägen: 0 grader, 60 grader höger eller 60 grader vänster. Otroligt prisvärda och en perfekt instegspaddel för potentiella havspaddlarentusiaster. När passionen för havspaddling utvecklats ett par steg till och Performancepaddlarnas prisläge plötsligt plötsligt börjar kännas motiverat blir Recreation-paddeln en ypperlig reservpaddel på fördäck!

Det två Recreation-bladen är: Manta Ray Ett kort, brett blad. Lämpat för hög paddelföring. Mycket grepp i vattnet, accelerationssnabb. Perfekt för lek och manövrering eller motionspadling. Sting Ray Kort, smalt blad. För hög eller låg paddelföring, litet grepp i vattnet. Fin allroundpaddel för tur. Det skonsamma greppet i vattnet tilltalar många mindre paddlare.
Till toppen av sidan

Aquabounds material och delningar

Material Aquabound tillverkar paddelblad med två olika tekniker: injektionssprutade eller laminerade. Till injektionssprutningen används en nylon som Aquabound kallar abX. Den armeras antingen med glasfiber (Glasfiber/abX) eller med kolfiber (Kolfiber/abX). Tekniken ger prisvärda, stryktåliga paddelblad. Kolfiber/abX är något lättare och något styvare än Glasfiber/abX. Paddlar i Glasfiber/abX har knapplås och paddlar i Kolfiber/abX har TLC-delning (se "Delningar" nedan). De laminerade bladen är även dom armerade med glasfiber eller kolfiber. Båda varianterna är betydligt lättare och styvare än de injektionssprutade, men kostar lite mer (kolfiber är lättast och styvast). De laminerade paddlarna har PLUS-delning (se "Delningar" nedan).

Delningar Aquabounds paddlar finns med tre olika typer av skaftdelning: Knapplås, TLC eller PLUS. Knapplåset är en traditionell knapplåsdelning med fast fast vinkel, 60 grader höger. TLC är en delning med justerbar vinkel, 15 graders intervaller från 90 grader höger till 90 grader vänster. PLUS är en delning med steglös justerbar vinkel och 15cm steglös längdjustering.
Till toppen av sidan

Populära produkter!
Gummicord 5,5 mm med reflex
Gummicord 5,5 mm med reflex
20 kr
Däckslina 5,5 mm med reflex
Däckslina 5,5 mm med reflex
17 kr
245_reflekterande_ark_200px
Reflexark
59 kr
Eller häng med oss på Facebook